miercuri, 8 februarie 2012

Conferinţa de presă susţinuta de preşedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul şedinţei BPC 8 februarie 2012

   "Biroul Politic Central al Partidului Național Liberal a confirmat, astăzi, decizia, valabilă pentru toți parlamentarii partidului nostru, de a nu participa la niciun fel de ședință a Parlamentului prilejuită de învestirea unui nou guvern, nici în ședințele comisiilor de specialitate pentru audierea candidaților la postul de ministru și nici la reuniunea din plen care are drept scop votul de învestitură pentru guvernul desemnat.

     Acest lucru, această decizie se bazează pe faptul că poziția noastră, a Partidului Național Liberal, ca și a întregii Uniuni Social Liberale, de altfel, privitoare la declanșarea alegerilor anticipate după demisia guvernului Boc, a fost ignorată complet, neluată măcar în discuție de către președinte și de către partidele din fosta și, pesemne, actuala majoritate. Pe faptul că socotim inacceptabil ca un şef al serviciilor secrete sau al unui serviciu secret să fie angrenat într-o acțiune politică în cel mai înalt grad, cum este formarea unui guvern, și pe faptul că, în fața crizei politice pe care toată lumea, în frunte cu preşedintele Băsescu, a recunoscut-o, nu se dă niciun fel un răspuns motivelor pentru care oamenii au ieșit și ies în stradă, nu se dă niciun fel de răspuns masivei nemulțumiri a cetățenilor români în raport cu actuala majoritate, cu actuala guvernare şi cu actualul preşedinte.

    Fără să aibă, de fapt, consultări de substanţă, consultări autentice, cel puțin cu partidele din opoziție, preşedintele a decis să meargă, urmat, după câte se pare, de fosta şi actuala majoritate alcătuită din PDL, UDMR și oastea de strânsură de la UNPR, nu pe o soluţie care să vină în sprijinul revendicărilor populare, nu pe o soluție de deschidere şi de democratizare - cea a alegerilor anticipate, care era cea mai simplă, cea mai sănătoasă, cea mai firească, sau măcar a încercării de a contura printr-un consens, printr-o consultarea reală și cu opoziția, și cu protestatarii și cu societatea civilă, o soluţie provizorie. Dimpotrivă, pe o soluţie din cele mai puțin democratice, pe o soluție încărcată de o simbolistică foarte gravă, şi anume desemnarea, așa cum spuneam, unui șef de serviciu secret în fruntea Guvernului român.

    Noi suntem în situaţia fără precedent în lumea democratică, din Europa și din alte părți, în care un şef de serviciu secret în funcţiune umblă prin Parlament şi îşi alcătuieşte guvernul. E foarte clar și din legislația României, și din Constituția României, și din practica și bunul-simț democratice din toate ţările lumii, că serviciile secrete sau serviciile de informații, serviciile speciale, ca și armata, ca și alte structuri ale statului - Parchetul sau altele asemănătoare, nu fac politică, simplu spus. A alcătui un guvern, a încerca să alcătuieşti un guvern, cu o anumită grupare din Parlamentul României, cu anumite partide împotriva altora, asta se cheamă a face politică în cel mai înalt grad şi n-am avut nici măcar simpla formalitate pentru a salva aparenţele ca omul desemnat să facă acest lucru să demisioneze din fruntea serviciului de informații pe care îl conduce.

    Putem să vorbim în aceste condiţii de un guvern PDL-SIE sau SIE populat cu pedeliști la mâna a doua. Putem să vorbim despre faptul că serviciile secrete îşi construiesc majoritatea parlamentară. Putem să spunem în fața acestei situații orice. Nu vrem, evident, să acuzăm întregul Serviciu Român de Informaţii Extern. Nu vrem să acuzăm pe cineva din servicii. Vrem doar să spunem că este responsabilitatea integrală a președintelui Băsescu ca atunci când i se cere de către societate o nouă formulă politică, un dialog, o deschidere, domnia sa, însoțit de majoritatea pe care o conduce, a condus-o și o conduce, optează pentru o soluţie opusă.

    I s-a cerut președintelui să plece guvernul. I s-a cerut să plece și domnia sa. I s-a cerut să mergem la alegeri anticipate. Îi cer aceste lucruri nu doar opoziţia politică. Îi cer aceste lucruri protestatarii din stradă. Îi cer aceste lucruri, conform tuturor sondajelor, majoritatea cetăţenilor români și nemaigăsind o soluție prin care să meargă înainte cu majoritatea politică desprinsă de realitate cu care a condus sub expresia guvernului Boc până acum România, preşedintele recurge la servicii. Acest lucru este inacceptabil în orice ţară democratică. Toți cei care mișună pe micile ecrane sau prin paginile de editoriale cu comparații cu Statele Unite trebuie să-şi ia seama că în Statele Unite un fost conducător al CIA a devenit președinte al Statelor Unite la ani buni după ce nu mai era șef al acelui serviciu și după ce, în conformitate cu sistemul politic și electoral american, a trecut, de la alegerile primare și până la sfârșitul alegerilor prezidențiale, vreme de un an de zile, printr-un proces electoral şi care, la urma urmelor, a fost ales în vreme ce nu mai era demult șef al acestor servicii.

      Exemple asemănătoare putem găsi în alte părți, dar n-are rost să le reamintim. Are rost să spunem, încă o dată, că este fără precedent și este întrutotul inacceptabil pentru Partidul Național Liberal ca un şef în exerciţiu al unui serviciu secret să umble în Parlament să-și facă guvern. Nu știu dacă formula un guvern PDL-SIE e corectă. Nu știu dacă anecdotica ne va duce să spunem că avem un guvern portocaliu, decolorat şi cu ochi albaştri. Se poate glumi mult, dar situația este gravă, nu se pretează la o glumă și suntem, cu acest episod, în faţa unui nou capitol, cum spuneam, de maximă gravitate și de amenințare la adresa democrației românești.

      Nu participăm, cum am spus, la lucrări. Vrem să fie limpede pentru toată lumea că acest guvern nu este învestit de Parlamentul României în întregul său. Este un guvern al lui Traian Băsescu, al serviciilor secrete, eventual, şi al găştii clientelare care sprijină astăzi, împotriva a aproape 90% dintre cetățenii români, dominaţia lui Traian Băsescu şi a oamenilor săi asupra României și cred că dacă am mai ajunge să discutăm şi lista de oameni tineri şi aşa-zis noi pe care ne-o propun Traian Băsescu și Serviciul de Informații Externe am avea foarte multe revelații. Ni se povestește despre tinerețea acestor oameni, despre studiile lor, despre faptul că, orice s-ar zice, sunt niște oameni descurcăreţi.

    Iar eu spun următorul lucru: este bine că sunt tineri. Este bine că știu să se descurce, dar avem, încă o dată, cu propunerile care s-au făcut, la vedere, o combinaţie care ne e cel puţin sugerată că e susţinută de serviciile secrete, nu știu dacă ele o fac sau nu, deocamdată, șeful unei dintre ele se ocupă cu alcătuirea acestui guvern, iar acolo sunt exemplarele clare de clientelă. Adică, dacă până acum, în spatele unor oameni politici, compromiși, în mod evident, că de aceea au fost retrași, băieţii şi fetele tinere făceau treaba, acum o fac la vedere, pentru că în biografiile mult-ridicate în slăvi ale acestor oameni, constatăm, la mulţi dintre ei, câteva lucruri asemănătoare: că n-au lucrat în altă parte, nici în sistemul public, nici pe piața privată, decât consilieri la nişte miniştri, şefi de agenţii, ceva, deci, în sistemul public, de unde sigur că după aceea și în același timp au acționat și-n business și ce să vezi? În vreme ce întregului mediu privat, mediul de afaceri din România, i-a mers din ce în ce mai prost, în vreme ce tuturor salariaților din mediul privat, ca și să nu mai vorbim salariaților din mediul bugetar, din zona bugetară le-a mers din ce în ce mai rău, acestor oameni, pesemne unde-s foarte inteligenți și foarte școliți, le-a mers din ce în ce mai bine.

     Nu știu în acest moment în ce măsură este legal sau ilegal tot ceea ce au desfăşurat ei ca operațiuni în business. Probabil că e legal că atunci când ai bani poți să-ți tocmești un avocat care să-ți spună cum e legal, dar problema se pune dacă într-o ţară în care preşedintele ţării vorbeşte de şapte ani despre combaterea corupției, favoritismului, clientelei, afacerilor de favoare. Dacă într-o ţară în care până mai ieri domnii șefi ai Serviciilor de informații de externe sau Serviciului Român de Informaţii, în rarele lor apariţii, vorbeau despre aceleași fenomene care trebuie combătute. Într-o țară în care ambasadorul Statelor Unite îl felicită la câteva luni o dată pe domnul Daniel Morar. De ce? Pentru că luptă împotriva concurenţei neloiale, îmbogățirii, corupției, îmbogățirii fără merit. Într-o asemenea țară avem acest guvern, în fruntea căruia şeful SIE se pune și al cărui garant rămâne, în mod fundamental și abuziv, Traian Băsescu.

     Vrem ca aceste lucruri să fie foarte clare, de aceea nu participăm nici măcar fizic la învestirea acestui guvern, dacă el va fi investit, răspunderea să fie întreagă a celor care îl învestesc. Cetățenilor României să le fie clar și la nivel simbolic, că este guvernul lor, al lor și pentru ei și nu al nostru al celorlalți, iar pentru cei care cred și în ultimele zile au dezlănțuit o ofensivă proaspătă, direcționată pe două teme – 1. Extremismul, isteria lui Antonescu ș.a.m.d și moderația lui Ponta, 2. scindările din USL. Vreau să ne fie foarte clare două lucruri: Antonescu spune ca și Ponta ca și toți colegii noștri, lucrurile așa cum sunt. Eu nu pot să ies și să spun lucrurile pe care le spun de ani de zile, și care s-au adeverit și pe care le spune și strada despre Băsescu, și din când în când să ies să spun că nu este chiar așa, că totuși nu e chiar așa de rău, eu nu fac asta.

    Ani de zile în politică am spus ce am crezut. Din când în când, alegătorii au validat sau au invalidat corectitudinea pozițiilor pe care eu sau Partidul Național Liberal le-am avut. Nu am schimbat-o însă ca apologeții lui Băsescu și a lui Boc care acum trei zile umpleau coloanele și editorialele acelorași ziare și ecranele acelorași televiziuni cu osanale la adresa Guvernului Boc, Elenei Udrea, a tuturor celor care erau acolo, iar astăzi, amintindu-mi de cum s-a făcut FSN-ul în 1990, ne povestesc tot ei ce mare revoluție s-a produs, cum Boc și Udrea erau răi și au plecat, și au venit niște tineri minunați. Tineri minunați care erau consilierii acelorași, care făceau afaceri în numele aceloraşi, care se îmbogățeau în condițiile guvernării acelorași .

     Eu nu pot să spun aceste lucruri şi nu le spune nici Victor Ponta. Iar ideea că Uniunea Social Liberală, dincolo de accente, dincolo de temperamente, ar avea cea mai mică fisură este o speranţă absolut falsă, pe care acești oameni și-o fac.

      Sigur că e un moment în care, că doar ne jucăm de-a serviciile, doar avem un şef de serviciu care umblă prin Parlament să facă guvernul, om cu om, care trimite avioane ca să aducă tătarii înzăpeziți. Sigur că, în această situație, presiunile influențele, diversiunile se intensifică. Le garantez tuturor acestor tovarăşi, deghizaţi în domni, că nu au niciun fel de şansă cel puțin pe acest palier."

Ruxandra Gindu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu